Select Page

In caz ca nu va grabiti, catre Varna, intrand pe la Ruse (Pyce), va recomand sa aruncati un ochi, cand intrati in districtul Razgrad, la ruinele fostei fortarete romane Abritus.Din curiozitate nu am gasit prea multe informatii pe internet despre Abritus, asa ca o sa va relatez mai jos cam ce am adunat de pe pancarde.

Coloane Abritus Razgrad Bulgaria

Scurt istoric

Abritus a fost construit la sfarsitul secolului I , era noastra, ca o baza militara romana. Ulterior a devenit un punct central al provinciei Moesia Inferioara (Nordul Bulgariei de azi).
In timpul secolului al II-lea, era noastra, o parte din armata auxiliara a legiunii lui Claudius a campat o perioada aici, avand centrul operational in Durostorum (Silistra de azi). Aceasta armata a pazit granitele de nord ale imperiului Roman.
In anul 251, in apropiere de Abritus, imparatul roman Trayanos Decius (249-251) moare intr-o batalie cu gotii.
La inceputul secolului al IV-lea o mare fortareata este ridicata in aceasta zona intinzandu-se pe o suprafata de 14 hectare. Peretii fortaretei masurau 12 metri inaltime si 3 metri grosime, avand 4 porti si 35 de turnuri de lupta.
Intre secolele V – VI Abritus devine un mare centru religios al culturii crestine si aici se gaseste cea mai mare comoara in aur, din Bulgaria, adunand 835 de monezi de aur.
Fortareata Abritus a fost distrusa la sfarsitul secolului al VI-lea de avari si populatiile slavone.
Intre sfarsitul secolul al IX-lea si inceputul secolului al X-lea, pe ruinele Abritus se construieste o fortareata bulgara dar care si aceasta este distrusa ulterior in mijlocul secolului ai XI-lea de catre pecenegi, un popor seminomad turcic, veniti din stepele Asiei Centrale.
In interiorul fortaretei, veti putea gasi si ruinele unei foste resedinte a unui guvernator de stat, construita pe la sfarsitul secolului al IV-lea, pe o suprafata de 3200 mp. Peretii aveau un strat gros de vopsea si erau ornati cu diverse forme geometrice. Prin intrarea sudica, pe un coridor ingust, dadeai intr-o curte spatioasa (atrium), fara acoperis. Se presupune ca aici au existat sase magazine, o cladire pentru conferinte avand noua incinte separate (cladire ornata cu forme geometrice si agricole) si magazii. Cladirea a functionat pana la sfarsitul secolului al VI-lea, cand a fost atacata de invadatorii avari.
Mai jos puteti urmari cateva imagini cu Abritus si ce s-a mai pastrat din marea fortareata:
Abritus columns razgrad bulgaria Coloane Abritus Razgrad Bulgaria Coloane Abritus Razgrad Bulgaria Ruine Abritus Razgrad Bulgaria Ruine Abritus Razgrad Bulgaria Sarcofag Abritus Razgrad Bulgaria
Daca ti-au placut fotografiile, trimite mai departe.